Skip links

SPEECH: Hallo Rechts, De Bibliotheek Is Geen Linkse Hobby

Goeie middag dames en heren, jongeren en scholieren,

Ik ben Jerry Afriyie, inwoner van dit dynamische stadsdeel. Ik ben lid van de politieke partij Bijlmer Style en ik heb zelf een stichting genaamd Soul Rebel Movement. Maar mijn politieke voorkeur en mijn ambities terzijde. Ik sta hier vandaag voor u als een zoon, een vader en met veel genoegen een betrokken inwoner van dit stadsdeel. En als zoon, vader en betrokkene van dit stadsdeel sta ik hier met mijn hart in mijn handen. Ik houd mijn hart vast, voor wat uw van plan bent.

Als u € 600.000 op een bibliotheek wilt bezuinigen weet elk mens dat u impliciet zegt `We kunnen met één bibliotheek minder´. Maar we hebben al één bibliotheek minder. Mensen moeten nu helemaal van Kraaiennest naar de Amsterdamse Poort om een bezoek aan een bibliotheek te brengen. Straks zijn ze nog verder van huis, als dit plan doorgaat. Hoe hoog willen we de drempel naar een bibliotheek leggen? En het verbaast me dat u op een bibliotheek wil bezuinigen. Al jarenlang moet ik aanhoren hoe jongeren in Zuidoost schoolachterstand hebben, niet genoeg lezen, op straat hangen, en zo nog veel meer. En dan komt u doodleuk met een plan om de mensen die iets van hun leven willen maken te straffen. Het valt me van u tegen.

De bibliotheek is geen stichting en het is geen onderzoeksbureau, het is van maatschappelijk belang. De mensen die er werken, zijn er niet alleen om mensen te helpen een boek uit te zoeken of ze naar een computer te wijzen. Zij zijn wat je zegt maatschappelijke werkers. Zij wijzen mensen niet alleen de weg in de bibilotheek, maar ook daarbuiten. In mijn oog zijn het dan ook echte helden. Straks moeten onze helden met een kleinere groep heel Zuidoost gaan helpen in één bibliotheek. Uit uw eigen onderzoek is gebleken dat jongeren van Zuidoost, op de film na de meeste tijd doorbrengen in een bibliotheek. Niet in een buurthuis, niet in de discotheek en nee, niet in de coffeeshop.

De mensen die dit bezuinigingsplan hebben geschreven hebben denk ik nooit de Bijlmer Bibliotheek bezocht. Ik zal u, omdat ik zo aardig bent, vertellen wat er gebeurt in de Bijlmer Bibliotheek. Mijn moeder wordt door medewerkers geholpen met haar inburgeringscursus. Omdat onze computer nog steeds kapot is, doen mijn broertjes hun huiswerk in de bibliotheek. Op dinsdag als de bibliotheek dicht is voor publiek, maken verschillende basisscholen gebruik van de bibliotheek. Vaders en moeders komen boeken halen om hun kinderen voor te lezen. Want niet iedereen heeft geld om een boek te kopen. Er worden exposities gehouden, internetcursussen gegeven om de kloof tussen immigranten ouderen en hun kinderen te dichten en zo ze ook te laten meedraaien in de maatschappij. Op loopafstand kan ik de bibliotheek heel goed vinden. De Bijlmer Bibliotheek heeft veel bijgedragen aan mijn zelfeducatie en zelfontwikkeling. Door de rustige omgeving dat de bibliotheek biedt kon ik rustig studeren voor mijn toekomst.

In de Bijlmer hebben we veel tegenvallende instellingen gehad, van fraude met budgetten tot vriendjespolitiek. Mensen op de verkeerde plek en mensen die het alleen om het geld te doen waren. Als er een instelling is dat met trots de titel ´hart voor de zaak´ kan dragen, zijn het wel de Openbare Bibliotheken in Amsterdam Zuidoost. Dit is iets dat niemand hier kan ontkennen. De feiten spreken voor zich. Hier wordt geld niet verspild, hier wordt geld geinvesteerd. Moeten we dan gaan bezuinigen omdat er een keertje niet in stenen wordt geinvesteerd, maar in mensen?

Mijn verzoek aan u is het volgende: ga even langs bij de bibilotheek en ga een eerlijk en redelijk gesprek aan. Ik heb zelf een persoonlijk gesprek gehad met de mensen van de bibliotheek en er waren vele goede ideeën naar voren gekomen. Dames en heren, onze vertegenwoordigers, be open minded en sta open voor andere oplossingen.

Alstublieft, neem onze bibliotheek niet van ons af!

Dank u wel.

Leave a comment