Skip links

NIEMAND MAG NEGER/NIGGER/NIGGA ZEGGEN, PUNT!

Stop the double standard: het woord NEGER is fout, ongeacht wie het gebruikt. 

Wanneer komt de massale verontwaardiging over het gebruik van het woord  NEGER/NIGGER/NIGGA in rap en R&B teksten? Ik vind het frappant om te zeggen dat ik het wel mag gebruiken, omdat het dan iets anders betekent dan wanneer een witte Nederlander het zegt. Het woord neger is géén koosnaampje. Je kunt het niet claimen, je moet het niet willen claimen, je moet het verwerpen. Je zou een hartaanval moeten krijgen iedere keer dat het woord gebruikt wordt. Ik maak dan ook geen onderscheid tussen wie het wel mag zeggen en wie niet. NIEMAND MAG HET ZEGGEN, PUNT! Jackie mag het niet zeggen, maar óók hip-hop magazines, je favoriete rapper en jijzelf niet. Je huidskleur geeft je niet het recht om jezelf en anderen nigger te noemen.

Jackie is een toonaangevend magazine en moet zich schamen dat het op deze manier aandacht probeert te krijgen. Maar het verbaast me niks. Het woord neger en zijn andere schrijfvariaties werden na de slavernij lange tijd niet zo openlijk gebruikt, totdat wij (de hip-hop gemeenschap) het nodig vonden om elkaar zo te noemen en dit ook op te nemen, zodat onze kinderen en kleinkinderen niet achterbleven. Lead bij example zou ik zeggen. Op Facebook is een massale oproep gestart om Jackie aan te schrijven. Waarvoor? Waar blijft de massale oproep om hip-hop te boycotten? Ignorance sells. Will Smith werd gezien als ‘niet echt’ omdat hij geen nigga en scheldwoorden in zijn teksten had. Hetzelfde werd rapper Common verweten en nu gebruikt hij het woord erop los, tot woede van Maya Angelou.
Het woord neger, en alle andere varianten, is denigrerend. Het maakt niet uit hoe je het schrijft of wie het zegt. Heel veel zwarte mensen, vooral de ouderen, maken zich druk om het gebruik van het woord neger door het volk, vooral zwarte jongeren, zonder historisch besef. Een neger is een slaaf (letterlijk Afrikaans koopwaar) en de slaven kregen de achternaam van hun slavenhouders. Als je bijvoorbeeld De Jong heet en je noemt jezelf of laat je neger noemen ben je in feite: De slaaf van De Jong. Wij zijn toch vrije mensen en geen slaven meer? Wij moeten bij onszelf diep te rade gaan of we elkaar nog steeds slaven willen blijven noemen en het risico lopen dat anderen ons ook zo gaan zien en ons zo gaan noemen. 2012 is om de hoek, kies maar hoe je genoemd wilt worden: Romario, Kwame, Guilliano, Abigail, Keisha of NIGGA BITCH!? 

Leave a comment