Skip links

Kno’Ledge Speech: ZelfRedzaam Bijlmer (Dutch)

Goedenavond, welkom iedereen.
Ik ben Jerry Afriyie, men kent me bij mijn artiestennaam Kno’Ledge Cesare. (Alstublieft! Geef me ff, ik zal u niet vervelen.)

De Politieke Partij Bijlmer Style is een burgers initiatief. Dat houdt in dat wij als partij de inwoners van Amsterdam Zuidoost willen betrekken bij het nemen van beslissingen. Wij zijn dankbaar voor al uw steun en betrokkenheid tot nu toe. Als wij vanaf 3 maart uw belangen mogen vertegenwoordigen in de gemeenteraad, zullen we ons 100% inzetten om het werk af te maken en te realiseren.
Namelijk investeren in de jeugd en jongeren, meer banen voor inwoners van Amsterdam Zuidoost in Zuidoost, opheffing van samenscholingsverboden. Een creatieve broedplaats in Amsterdam Zuidoost en structureel overleg tussen de buurt en politie.

Wij zijn niet de eerste mede-bewoners die Amsterdam Zuidoost willen vertegenwoordigen. Er zijn der genoeg raadsleden en ambtenaren die hier hebben gewoond en/of opgegroeid zijn. Maar wat maakt ons toch anders dan al deze personen, niet te vergeten hun ervaring in de politiek?
Ik zal het u vertellen. Al deze personen zijn naar voor geschoven door hun partij. Het spreekt voor zich dat Partijen die Amsterdam zuidoost moeten vertegenwoordigen ook uit mensen bestaan die zelf uit Amsterdam Zuidoost komen. Maar laat u zich niet zomaar iets wijsmaken door deze mensen. Kijk naar het bedrijf dat zij vertegenwoordigen. Vaak komen er zelfs verzoeken van buitenaf hoe ons stadsdeel vertegenwoordigd moet worden. Kunt u dat geloven? Iemand die ons stadsdeel amper kent of begrijpt, vertelt ons maar even hoe wij moeten leven? Ziet u mij al een Fries vertellen hoe hij moet schaatsen?

Er zitten teveel mensen op dezelfde plek. Partijen leunen achterover. Plakken om de vier jaar een paar postertjes op en dat moet de magie doen. Zijn wij dan zo makkelijk, dat onze vertegenwoordigers vanzelfsprekend gekozen en herkozen worden totdat zij beslissen om op te stappen? Mensen zijn boos en terecht ook. We willen verandering zien. Niet alleen een verandering ten gunste van bedrijven en de middenklasse, maar ook voor de onderklasse.

Ik zou liegen als ik hier tegenover u ga beweren dat wij oplossingen hebben voor alle problemen. Dat is gewoon onzin. ‘Maffia beloften’ noem ik dat. Maar er zijn wel degelijk dingen die we samen kunnen veranderen. We moeten meer zelfredzaam zijn, scholieren moeten stages kunnen lopen bij bedrijven in Zuidoost en niet thuis zitten terwijl hun klasgenoten elders aan de slag gaan. Mensen willen werken, maar uitzendbureaus blijven volhouden dat ze niks hebben, behalve schoonmaakwerk. Alsof we niks anders kunnen. Hetzelfde uitzendbureau elders, heeft vreemd genoeg meer keuze uit banen. En nog steeds heb ik het gevoel dat de politie maar wat doet, terwijl hun werk, als het efficiënt gedaan word, heel belangrijk is voor een gemeenschap.

Als u bekend bent met onze standpunten zal het u vast niet ontgaan zijn dat we veel voor de jeugd willen doen. Wij willen deuren voor ze openen, deuren die voor ons gesloten waren. Maar laat me één ding voorop stellen: ook al hebben we slechte vertegenwoordigers, het is nog geen excuus om te falen. Er zijn nog genoeg kansen om er iets van je leven te maken. Het zal voorkomen dat een leerkracht of een ambtenaar geen vertrouwen in je hebt. Het is mogelijk dat je ouders helemaal niks van je prestaties of je persoonlijke problemen afweten of misschien wel niet geïnteresseerd zijn. Maar het ergste wat jij jezelf kan aandoen is opgeven. Je kan het niet opgeven omdat anderen het zeggen. Als Robert naar anderen had geluisterd, was er geen Bijlmer Style geweest. Als Rotjoch het had opgegeven was er geen 101 Barz. Ondanks al mijn tegenslagen ben ik doorgegaan met het verdedigen van het vrije woord en nu sta ik hier voor je. Geef het pas op, nadat je alles hebt gegeven. Maar het is onwaarschijnlijk dat je er niet komt als je alles hebt gegeven.
Wat ik hoop dat de jongeren zullen begrijpen, is: zelfs als je ouders tijd voor je vrij maken, je helpen met je huiswerk, als we de beste leerkracht voor de klas zetten en zelfs als ambtenaren hun werk doen naar behoren, is het nog steeds onbegonnen werk als jij het opgeeft. Eigenlijk komt het erop neer dat succes afhankelijk is van jou. Doe je best, altijd.

Net als kennisen, zijn er hier vanavond mensen aanwezig die misschien dachten: “laat ik eens even naar hun ‘showtje’ gaan kijken”. Ja, ze komen ons ‘showtje’ checken. Rappertjes die een partij willen oprichten. Dat wordt lachen geblazen. Laat me één ding duidelijk maken aan alle critici: Dit is geen grap. Toen ‘Weezy’ werd neergeknald in het bijzijn van ouders en spelende kinderen was het geen grap. Toen Morafia werd neergeknald door een agent was het geen grap.Toen een tiener achterin een auto sliep, wakker werd en meteen een kogel in zijn hoofd kreeg was het geen grap. Toen een snorder man werd beroofd en halfdood werd achtergelaten, was het geen grap. De cijfers van werkloosheid en voortijdige schoolverlaters, zijn geen grappen mensen. Wij zijn bloedserieus.

Laten we samen op 3 maart Den Haag een duidelijke boodschap sturen. Dat de Bijlmermeer een mooi stadsdeel is en betere vertegenwoordigers verdient. Ja! Er zijn problemen en dat erkennen we ook. Maar de tijden dat wij anderen de problemen voor ons lieten oplossen moeten nu voorbij zijn. Mensen, laten we het heft in eigen handen nemen. Voor deze keer, laten we het zelf doen. Je lost geen oude problemen op met oude medicijnen. Anders was het probleem er niet. Wil je oude problemen verhelpen? Dan heb je een nieuwe aanpak nodig. Je hebt nieuwe oplossingen nodig, je moet nieuwe regels toepassen, oude gedachtes inruilen voor jonge gedachtes en als je zo cool bent net als ons partij, dan heb je ook style nodig: namelijk Bijlmer Style.

Laten we bij elkaar komen en ons verenigen als één; Surinamers, Ghanezen, Antillianen, Nederlanders, Javanen en alle andere nationaliteiten die de Bijlmermeer zo mooi maken. Laten we bij elkaar komen en stemmen voor een partij die van ons is, een partij die de confrontatie met de gevestigde orde niet uit de weg gaat om zijn beloftes waar te maken. En als iemand je vraagt “wat voor een partij is dat? Dan zeg je; Het is de partij van de mensen, het is de partij van zelfredzaamheid, het is de partij van de jeugd, het is de we-zijn-het-zat partij, het is de we-willen-geen-roos-maar-resultaten partij, het is de partij van “what have you done for me lately PVDA”? Vertel het ze en laat het ze weten ook. Het is de partij van Venserpolder, Kraaiennest, Ganzenhoef, H-Buurt, Holendrecht, Reigersbos, Gein, Gaasperplas. Oftewel, het is de Politieke Partij Bijlmer Style.

Dank u wel.

Leave a comment